21 Mar 21 de març Dia Mundial de la Síndrome de Down
D’acord amb la ciència mèdica, la síndrome de Down és un trastorn provocat pel desenvolupament de material extra en el cromosoma 21. Aquesta situació provoca discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. És per què és considerat una discapacitat i no una malaltia. I encara que molts encara tinguen aqueixa creença, la veritat és que aquesta condició no és hereditària, sinó que es presenta en les primeres setmanes de l’embaràs.
El descobriment d’aquesta condició es dona a la fi del segle XIX, quan el doctor de nacionalitat anglesa John Langdon Down es va adonar que diversos pacients presentaven característiques físiques semblants i va dedicar gran part de la seua vida a les persones que presentaven aquest trastorn. Després de diverses investigacions en 1866 va publicar les seues conclusions i des de llavors aquesta condició va passar a ser coneguda mundialment com a Síndrome de Down.
Amb aquests avanços en 1959 va ser el genetista francés Jérome Lejeun el que va determinar que la síndrome de Down era provocat per un cromosoma extra i va dedicar, la resta de la seua vida, a defensar als xiquets que tenien aquesta condició.
Va ser l’ONU qui va determinar que tots els 21 de març se celebre el Dia Mundial de la Síndrome de Down. Però l’elecció d’aquesta data no es va realitzar a l’atzar sinó pel fet que el número 21 està relacionat amb el procés de divisió genètic denominat trisomia 21, que és el terme mèdic per a assenyalar que hi ha una còpia extra d’un cromosoma.
Si acceptem la diversitat com una cosa normal no serà necessari parlar d’inclusió sinó de convivència.
Hui 21 de març des de MONOFAMILIAS ens unim a la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Down.
Fem consciència i continuem promovent la igualtat d’oportunitats per a tots.
No Comments