03 Oct Prop de 300 famílies participen en l’I Congrés de Famílies Monoparentals
Diumenge passat vam celebrar en el Museu Príncep Felip, de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, l’I Congrés de Famílies Monoparentals de la Comunitat Valenciana. Un esdeveniment organitzat des de Monofamilias, l’Associació de famílies Monoparentals de la Comunitat Valenciana.
A aquest Congrés han assistit més de 300 famílies de tota la Comunitat Valenciana. És la primera vegada el que el col·lectiu de famílies monoparentals en tota la seua diversitat s’uneix per a proposar mesures i acords que beneficien al col·lectiu que aglutina, segons dades de la Generalitat Valenciana, a més de 240.000 llars a la nostra regió.
La inauguració de l’esdeveniment va ser a càrrec de la regidora i 2a Tinenta d’Alcalde, Julia Climent, que ha assistit en representació de l’Alcaldessa de València, i que ha posat de manifest en la seua intervenció la importància que per a l’Ajuntament té aquest col·lectiu, i la seua ferma voluntat de secundar-lo.
Posteriorment, Mar Garcia, mestra, psicòloga i psicopedagoga de l’Hospital Quirón Salut de València, ha pronunciat una animada conferència sobre Com ser feliç en qualsevol circumstància. En la seua ponència, l’orientadora ha posat de manifest la importància de l’actitud, de saber gestionar l’estrés i de posar-li il·lusió a la vida. La conferència va concloure animant a generar bons records. Inspirada en Josef Piper ha manifestat que l’ésser humà necessita que un altre li diga És bo que tu existisques. Mar Garcia anime que els nostres fills escolten habitualment això dels nostres llavis.
Després de la foto de família, va començar la taula redona amb els diferents perfils de famílies monoparentals.
Els participants han sigut:
CARMEN DEVIS (FILL AMB DISCAPACITAT I DIVORCIADA) : Carmen es va casar molt jove, quasi en contra de la voluntat dels seus pares. La seua vida no va ser fàcil, menyspreada en tantes ocasions, fins que va decidir seguir el seu camí sola amb el seu fill del qual el pare mai es va voler fer càrrec. Però un 21 de gener de 2005 la vida li va canviar. Al seu fill li van diagnosticar una malaltia psiquiàtrica que el va tindre 10 anys en llit. En la seua intervenció Carmen ha destacat com treball i lluite per tirar avant, i aconseguir tindre una vida equilibrada com la que té hui dia.
ANA MANSERGAS (FAMÍLIA MONOPARENTAL I NOMBROSA) : va començar la seua maternitat als 37 anys amb la seua primera filla , Leo, una maternitat que res té a veure amb la seua Segona maternitat el 4 de setembre de 2021 passe a convertir-se en família monoparental ESPECIAL i família nombrosa quan van nàixer les seues bessones Lluna i Manuela …Ana. La periodista Ana *Mansergas va destacar la importància que des de l’Administració es faça costat a les famílies monoparentals que a més són nombroses, amb condicions addicionals a les nombroses que compten amb 2 *conyuges.
MARIA JOSE MONTALVÁ. (VÍUDA) Maria Jose, es va quedar vídua quan els seus fills eren molt xicotets. De la nit al dia la vida li va canviar radicalment, i va haver de refer-se. María Jose ha posat de manifesta la importància de comptar amb les famílies de vidus, atés que més de 50.000 llars en la nostra Comunitat estan conformats per vídues i vídues.
VICENTE MOROS (ADOPCIÓ) : va començar la seua paternitat amb 38 anys, després de desitjar ser pare des de la seua adolescència. En 2008 va adoptar al seu fill, després d’un periple per innombrables països, que li va portar fins a viatjar a Cap Verd. Però, finalment, aqueix "fil roig" va acabar a Astúries.
AINHOA NAVARRO (MONOPARENTAL PER ELECCIÓ) : ella és mamà soltera per elecció. Després de 7 tractaments de reproducció assistida, va aconseguir ser *mami als 41 anys i Ainhoa assegura que és la millor decisió que ha pogut prendre en la vida. Juntes formen una bonica família.
La Clausura del Congrés va ser a càrrec de la Directora General de Família, Elena Albalat, que va assistir en representació del President de la Generalitat Valenciana. Albalat va manifestar el seu interés per conéixer més a fons les necessitats d’aquest col·lectiu, i posar en marxa ajudes reals que els permeten viure i conciliar en igualtat de condicions que la resta de famílies.
La presidenta de Monofamilias, Beatriz Navarro va realitzar el discurs de clausura posant l’accent en una sèrie d’aspectes sobre els quals necessàriament cal començar a treballar com són les dificultats econòmiques, la conciliació, la falta de suport a nivell social i el repte demogràfic. L’INE assenyala que el 41% de les famílies monoparentals estaven en risc de pobresa o exclusió social. Save the Children alerta que un 53,7% de les famílies monoparentals a Espanya no pot fer front a despeses imprevistes.
Respecte a la conciliació, segons un estudi de la revista Family Process els pares o mares que tenen en exclusivitat la responsabilitat de la criança dels seus fills experimenten nivells més alts d’estrés psicològic en comparació amb els pares que comparteixen aquesta responsabilitat. Novament es veu molt clarament si ho comparem amb les llars biparentals. Sobre la falta de suport a nivell social, un estudi publicat en Child Development en 2019 subratllava que els xiquets que tenen un cercle de suport social sòlid tenen un nivell de salut emocional molt positiu. Per això , per això, el fet d’estar reconeguts i valorats socialment no és un capritx.
Navarro va voler assenyalar que des de Monofamilias fem costat a la família, com he dit abans el pilar de la nostra societat, i una família no es pot formar sense els nostres xiquets. Ens sembla essencial donar suport a la natalitat, la taxa de la qual a Espanya està per davall de 1,3 descendents per dona, una de les més baixes de la UE. Això és degut a la falta d’ajudes públiques, la pèrdua d’ingressos laborals per a les dones després de la maternitat i la dificultat per a conciliar.
Ens veiem en la II edició !
No Comments